Ökad trygghet i Norrbottens skärgård

Isen har ännu inte helt släppt taget i Luleå skärgård. I hamnarna har isen lagt beslag på båtplatsarna och båtfolket väntar otåligt på att få sjösätta sina båtar.

Ökad trygghet i Norrbottens skärgård
Sjöassistans och skepparen ombord är Robert Gabrielsson.

Det är ännu tidigt på säsongen. Kalendern visar bara den 9 maj och under ett normalt år är det isfritt först i mitten på maj. Men det finns de som redan har sjösatt sina båtar. Ute på Strömören i Luleå hamn ligger flera båtar i vattnet. En av båtarna är Sjöassistans och skepparen ombord är Robert Gabrielsson.

I dag skall Robert skjutsa ett sällskap ut till Rödkallen och vi följer med på turen. Det är strålande sol och 10 grader varmt. Ute blåser det 7 sekundmeter. I 30 knops fart passerar vi kända och kära öar innan vi kommer ut till det allra yttersta havsbandet i Luleå skärgård, Rödkallen. På vägen passar jag på att testa Seapilot i min iPad (egen artikel kommer). Hur pålitlig är den som navigator och hänger den med i höga hastigheter?

Det är inte första båtturen för Robert Gabrielsson i år. Robert körde upp båten från Stockholm för en vecka sen och kommer att vara assistansskeppare för Sjöassistans med Norrbottens kust som ansvarsområde. Robert har lång erfarenhet som skeppare och har stått till rors på flera av skärgårdens turbåtar.

Sjöassistans i Norrbotten