Lynette Bryson blev Stena Lines första kvinnliga sjökapten

Den 18 maj är det IMO:s (International Maritime Organization) officiella internationella dag för kvinnor inom sjöfarten. Det är en årlig dag inom den globala sjöfartssektorn som firar kvinnors betydelse inom sjöfartssindustrin och som samtidigt belyser de karriärmässiga utmaningar som dessa kvinnor kan ställas inför.

Lynette Bryson blev Stena Lines första kvinnliga sjökapten
Det svenska färjerederiet ger historiskt besked på den internationella dagen för kvinnor inom sjöfarten.

Under maj månad firas EU-kommissionens mångfaldsmånad inom Stena Line och som ett led i detta, samt för att lyfta den internationella dagen för kvinnor inom sjöfarten, meddelar nu Stena Line att de utsett sin första kvinnliga sjökapten, befälhavare Lynette Bryson. 34-åriga Lynette från Skottland är sjökapten på en av Stena Lines största färjor, Stena Adventurer, där hon är nattbefällhavare på rutten Holyhead – Dublin mellan Wales och Irland.

”Eftersom endast 2 procent av världens 1,2 miljoner anställda inom sjöfarten är kvinnor, är det viktigt för oss att uppmuntra fler kvinnor att söka sig till vår bransch, säger Margareta Jensen Dickson, Group Head of People and Communications på Stena Line. ”Därför är det med stor glädje som vi kan meddela att Lynette Bryson har utsetts till vår första kvinnliga sjökapten, efter en provperiod som befälhavare. Idag visar vi att kvinnor kan ha framgångsrika karriärer till sjöss och Stena Line kommer fortsätta arbeta för att stötta dessa.

Befälhavare Bryson studerade fysik och tillämpad matematik vid Glasgow University, innan hon specialiserade sig i sjöfartsstudier vid Warsash och Glasgow Maritime Academies. Hon har tidigare arbetat inom kryssningssektorn och på Marine Scotland, innan hon 2017 började på Stena Line som Second Officer.

Sjökapten Lynette Bryson, nattbefälhavare på Stena Adventurer, berättar: “Jag växte upp i en liten fiskeby i det skotska höglandet och redan från en tidig ålder levde och andades jag havet. Under min skoltid förstod jag att jag inte ville ha något kontorsjobb – jag var helt enkelt tvungen att arbeta till havs. Jag är otroligt stolt över att segla som befälhavare på Stena Adventurer, och detta hade inte varit möjligt utan stödet från mina kollegor på Stena Line. Jag hoppas att min position kan inspirera fler unga kvinnor att våga eftersträva en framgångsrik karriär till sjöss.