Tappra kämpar på isen

Många tappra kämpade på skridskor i ett snöigt Bothnialopp. Väderleken var inte optimal för skridskoåkning. Av de över 600 anmälda var det 474 som kom till start, Björn Dahlfors informationsansvarig för Bothnialoppet vill hylla deltagarna: - Det är imponerade att se alla som kämpat i snö och motvind och trots det håller uppe en glad min, för oss är det hjältar allihop så väl den förste som den som passerade mållinjen sist.

Tappra kämpar på isen

I blåst och snöfall genomfördes andra upplagan av Bothnialoppet, ett lopp som ska gå mellan Piteå och Luleå men i år har arrangörerna fått rita om banan två gånger på grund av väderlek och den uteblivna kylan.
- Vädret är inget vi rår över, vi hoppas att alla som startade är nöjda med allt utom vädret. Det är imponerade att se alla som kämpat väl, säger Björn Dahlfors.

Fjolårssegraren tog ny seger
Mikael Ronnle, från Luleå, var återigen först i mål i Bothnialoppet, på tiden 2 timmar 7 minuter och 11 sekunder. Vann damklassen gjorde Skellefteåtjejen Helena Gustafsson som kom i mål cirka en halv timme efter herrsegraren, sträckan man tillryggalagt vid målgång var 59 km.
- Det var kul att få försvara segern och att vara den som var jagad, men visst hade man stor press på sig, berättar Ronnle efter att ha tagit emot vandringspriset för andra gången.
Helena Gustafsson, segraren i damklassen är en ovan långfärdsskrinnare:
- Jag har bara tränat lite hastighetsskridsko och trodde att loppet skulle vara värre än vad det var. Man hade inte så stor koll på hur motståndarna låg till, men när jag gick i mål kändes det riktigt bra, säger hon med ett stort leende.

Ett varv
Vädret sög musten av många åkare och cirka tvåhundra av de startande valde att bara åka ett varv av de två. En som nöjde sig efter tre mil var Jan Zakariasson från Villands Vånga, i Skåne.
- Motvinden var jobbigt samt att isen var lite snöig, men jag är nöjd med min insats, säger en trött kämpe.
Rickard Skiöld från Arvidsjaur valde att fullfölja loppet och var helnöjd med sitt dagsverke. För att ta sig genom snö och blåst hade han en egen taktik för sin första skridskotur för året.
- Det är bara att stänga av hjärnan så känns inte kylan särskilt mycket.

Spridning bland deltagarna
Den stora majoritet av deltagarna kommer från Norrbotten men även många andra län är representerade i Bothnialoppet 2008, Västerbotten representeras av cirka 50 deltagare, men även mer långväga deltagare från södra och mellan Sverige, drygt 20 av deltagarna var hemmahörande i Stockholmsregionen och tio skridskoseglare kommer från Skåne, 14 deltagare har annan nationalitet än svensk.
- Det är roligt att loppet sprids över landet, vi hoppas på att det kommer fler från södra delarna av landet nästa år, säger Björn Dahlfors som är inriktad på att loppet kommer leva vidare:
- Självklart siktar vi mot 2009, har vi lyckats genomföra loppet med årets förutsättningar så bör vi klara av de mesta.

Film från Bothnialoppet 2008