Dubbelsäng av kolfiber...

Tänk er att ni är en tysk, italiensk eller japansk mångmiljonär. Tänk er att ni vill bräcka alla era rika vänner. Tänk er att ni gillar att segla i Medelhavet och i Karibien. Tänk er att ni har två hundra miljoner över när hyran och telefonräkningen är betald. Tänk er att ni funderar på att beställa den mest fantastiska segelbåt som går att få för pengar. Vart ringer ni då?

Dubbelsäng av kolfiber...

Jo, till en liten by som heter Bosund i Österbotten, strax norr om Jakobstad. I denna lilla by som har fostrat jordbrukare, fiskare, säljägare och båtbyggare i generationer bygger man de mest extrema segelbåtar som finns, designade av några av världens främsta konstruktörer.

Skrovet är byggt i kolfiber. Möblerna ser ut som ädelträ men består av superlätta material med ett tunt skikt av träfanér. Kölen kan vikas åt sidan när man seglar, eller dras in i skrovet när vattnet är grunt. Seglen är gjorda av... och kostar... Räcker det?

Företaget, som heter Baltic Yachts, ägs till stor del av de anställda. Chefen i den så mansdominerade båtbranschen är en kvinna från byn, Lisbeth Staffans. Hon valdes av gubbarna ”för att vi tyckte att hon var bäst”.

- Våra båtar är så speciella att det knappast finns några köpare i Finland. I Sverige kanske det finns 2-3 tänkbara kunder. Vi vänder oss till de allra mest exklusiva kunderna i världen, i Italien, Japan, USA. De flesta är entreprenörer, män som har skapat stora rikedomar genom att starta företag, och som älskar att segla världens bästa båtar.

Några kilometer bort ligger Nautor som gör sina Swanbåtar med ungefär samma filosofi. Och detta i en liten finsk skärgårdsbygd. Egentligen är det inte riktigt klokt. Eller också är det otroligt klokt och helt rätt.

För de båtgalna miljardärerna ringer ju.

När vi besöker Baltic Yachts arbetar man för fullt på en över 50 meter lång segelbåt byggd till stor del av kolfiber.

När jag frågar vem beställaren är får jag svaret att det är en hemlighet. Men priset får jag veta. Ungefär två hundra miljoner svenska kronor.

Ja, herregud Måsen. Ska vi bli imponerade, eller ska vi segla vidare i förvissningen om att den enkla trivsel och hemkänsla som vi har i vår gamla koster, den kan man inte köpa för pengar. Dubbelsäng av kolfiber...

Text & foto: Boris Ersson, Bottenviken.se