Junkön i Luleå skärgård

Junkön i Luleå skärgård
Junkön i Luleå skärgård


Hamn och stugvärdar Foto Marina Wikkberg

Gästhamnen på Junkön

Förtöjning: Brygga- flyt- och fast.
Hamndjup: 2,5 m
Hamnplatser: 30 gästplatser. 
Hamnservice: Grillplats, toaletter, sophantering, bastur, färskvatten, el, dusch, vandringsleder, museum, turbåt, uthyrningsstugor, café i museet.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.455694, 22.402818
Gästhamnsavgift: 150 kronor per dygn inklusive el och dusch. Swisha till: 123-0190413 vid angöring och märk betalningen med båtens namn och ö. Dygnskort och säsongskort kan även köpas av hamn- och stugvärdar på Junkön.
Övrigt: Junkö skärgardsmuseum, väderkvarn, fiskeläge, sommarcafé

Luleå kommun har 3 uthyrningsstugor på Junkön (läs mer under rubriken Boende).

Stugvärdar på Junkön

Mellan 20 juni och 14 augusti finns det hamn- och stugvärdar på Junkön som hjälper till med det mesta. Stugvärdarna ser till att du kommer till rätta i stugan, håller rent och snyggt kring området. I caféet kan du köpa kioskvaror och gästhamnskort.

Junk kommer av Jonke som är en dialektform (lule-bondska) av Johan. Den förste bofaste slog sig ner på ön 1783, men ön måste ha varit bebodd av en "Jonke" (= Johan) när Nederluleå kyrka i Gammelstad byggdes i slutet av 1300-talet. I början av 1900-talet bodde många människor här. Men idag bor bara tre bofasta familjer på ön.

Vid Junköns fiskeläge finns det, förutom en gästhamn med ca 30 platser, också ett skärgårdsmuseum, ett båtmotormuseum, ett sommaröppet café samt 3 uthyrningsstugor. I den fina gästhamnen finns toaletter, bastu, duschar och dricksvatten.

Det är för övrigt Nederluleå församling som äger halva ön sedan början av 1800-talet. Den delen av ön används som övningsfält för F 21:s jaktplan som använder denna sandiga västra del av ön som skjutfält sedan 2:a Världskriget. Den delen av ön är förbjudet område för obehöriga.

Väderkvarnen

Väderkvarnen på Junkön

Ett måste när du besöker Junkön är att gå och titta på den vackra gamla hattkvarnen. Den ligger bara några hundra meter nordväst om fiskeläget. Väderkvarnen byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet, av vem är omtvistat. Enligt legenden finns det tre möjliga kvarnbyggare men enligt öbor är det mest troligt en strandad fiskare eller sjöman från Finland. I Österbotten i Finland finns det nämligen en viss tradition av att bygga väderkvarnar. Kvarnen är mycket gediget byggd och av typen hattkvarn. Den användes för malning av korn- och rågmjöl av både öbor och folk från närbelägna öar.

Junköns Skärgårdsmuseum

Skärgårdsmuseum på Junkön

1998 invigdes Junköns Skärgårdsmuseum, ett litet mysigt museum med mängder av gamla föremål som berättar om livet i skärgården förr i tiden. Besöker du Junkön under sommaren kan du passa på att ta en fika i det sommaröppna cafét som finns i museets ena del.

I en av de nya sjöbodarna vid skärgårdsmuseet hittar du också ett litet museum för gamla båtmotorer. En riktig guldgruva för den motorintresserade.

Film från Junkön

Film från 2018 när vi besökte Junkön.