Fruset ögonblick för de svenska isbrytarna

Samtidigt som isbrytningssäsongen går mot ett tidigt slut blir två av de svenska statsisbrytarna frimärksmotiv. Från och med den 17 mars går det att skicka brev med systerfartygen Atle och Ymer.

Fruset ögonblick för de svenska isbrytarna

Isbrytningssäsongen som startade den 10 december har präglats av milt väder och lindriga isförhållanden. I år har de svenska isbrytarna hittills assisterat 345 fartyg. Som jämförelse brukar det vid den här tidpunkten under en normalvinter ha varit närmare 1000 assistanser.

Isbrytaren Atle har redan tagits ur tjänst och i veckan väntas isbrytningssäsongen ta slut även för Ale och Frej. Av Sjöfartsverkets fem isbrytare så är det nu bara Ymer som assisterar trafiken i Bottenviken. Sveriges största isbrytare, Oden, behövde inte tas i tjänst alls under vintern.

– Det är en av isbrytarhistoriens lindrigaste vintrar. Den lindrigaste var 1991/92 då endast 121 fartyg behövde assistans och under förra året som var en normalvinter pågick isbrytningen till i början av maj, säger Ulf Gullne, chef för Sjöfartsverkets isbrytarledning.

De svenska isbrytarna har alltid fascinerat och intresserat och ett tecken på det är att Atle och Ymer nu blivit frimärksmotiv. Från och med den 17 mars finns de två utgivna på varsitt frimärke i valören 12 kronor. Frimärkena har graverats av Martin Mörck efter förlagor av Norbert Tamas som utgått från fotografier tagna av Ove Nilsson.

Fakta om isbrytning

  • Sjöfartsverket har som mål att väntetiderna för assistans inte ska överstiga fyra timmar. I år har den genomsnittliga väntetiden än så länge varit under två timmar.
  • Atle och Ymer är systerfartyg. De byggdes på finska varvet Wärtsilä och levererades till Sjöfartsverket 1974 respektive 1977. De är specialbyggda för isförhållandena i Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken.
  • Utöver Atle och Ymer består den svenska statsisbrytarflottan även av Ale (specialbyggd för Vänern), Frej (i samma fartygsklass som Atle) samt Oden (specialbyggd för arktiska förhållanden).
  • Statsisbrytarna möjliggör att handelssjöfarten på hamnarna i Bottenviken kan pågå året runt. Stora delar av malm- och skogsindustrin i norra Sverige har formats efter förutsättningen att sjöfarten fungerar året om, även under besvärliga vinterförhållanden.

Frimärkena med isbrytarna Atle och Ymer lanseras den 17 mars och finns då att köpa hos Postens ombud eller i e-butiken på Posten.se