Sjöfartsverket summerar räddningssommaren

Sjöfartsverket genomförde över 800 sjöräddningsinsatser under årets sommarmånader mellan maj och augusti. En övervägande del av insatserna genomfördes för att bistå olika typer av fritidsbåtar.

Sjöfartsverket summerar räddningssommaren

- Sommaren innebär högsäsong för oss och våra samarbetspartners inom den svenska sjöräddningsverksamheten, och går också hand i hand med fritidsbåtssäsongen. Larmorsakerna har i vanlig ordning varierat och handlat om allt ifrån motorhaverier och grundstötningar till snabba väderomslag som gjort att man som fritidsbåtsägare hamnat i ett utsatt läge, säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral.

Enligt Sjöfartsverkets preliminära siffror för årets sommarmånader genomfördes totalt 829 sjöräddningsinsatser mellan maj och augusti. Samtidigt som årets resultat visar på en viss ökning under augusti månad ligger siffrorna fortsatt kvar på samma nivåer som för de senaste fyra åren. En övervägande majoritet av insatserna under årets sommarmånader genomfördes för att bistå olika typer av fritidsbåtar.

- För att undvika att hamna i obehagliga situationer som fritidsbåtsägare gäller det att planera sin resa i god tid. Säkra därför upp att båten är i trim, håll koll på vädret och använd alltid flytväst, säger Annika Vestergård.

Västra Götalands län stod för den största andelen sjöräddningsinsatser under sommarmånaderna med 168 insatser, följt av Stockholms (130) och Skåne län (100).

Antalet sjöräddningsinsatser fördelat per vecka

Källa: Sjöfartsverkets preliminära statistik över antalet sjöräddningsinsatser för perioden januari – augusti 2020, jämfört med medelvärdet för åren 2016-2019.

Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral

Sjöfartsverket ansvarar för insatser, när någon är eller befaras vara i sjönöd, samt för sjuktransporter från fartyg. Ansvaret gäller svenskt sjöterritorium samt Vänern, Vättern och Mälaren, exklusive hamnområden. Sjöfartsverket ansvarar även för lokalisering av luftfartyg vid inträffat eller befarat haveri, eller då fara hotar lufttrafiken.

Ansvarsområdet är hela Sveriges sjöterritorium samt Vänern, Vättern och Mälaren. När luftfartyget är lokaliserat, övergår undsättningsansvaret till kommunal räddningstjänst eller fjällräddningstjänsten – utom till havs, då Sjöfartsverket även ansvarar för undsättningen.