Sommarens första algblomningar i Norrbotten

Tidigare i veckan har Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) fått in sommarens första rapporter om algblomningar i Norrbottens län.

Sommarens första algblomningar i Norrbotten

Informationscentralen för Bottniska viken har fått in en rapport om en misstänkt algblomning i Holfjärden i Luleå kommun och två rapporter från Trömsöviken i Seskarö i Haparanda kommun.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen råder allmänheten att undvika bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Rapportera om du ser algblomningar!

Om det är fint och soligt väder så kan nya algblomningar uppstå. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111 eller via mail (icbv@lansstyrelsen.se).

Kartan under visar aktuella algblomningar i Bottenviken.

Kartan visar aktuella blomningar i Bottniska viken. Röd markering = dagens blomningar, orange markering = de två senaste dagarnas blomningar, gul markering = blomningar från 4-6 dagar sedan och grå markering = blomningar äldre än 6 dagar. Klicka på ikonen längst upp till vänster för mer information om algblomningarna.