Småskär i Luleå skärgård

Småskär är en vacker ö i den yttersta skärgården, delar av ön är fågelsskyddsområde. Runt ön finns vandringsleder för sköna strövtåg.

Småskär i Luleå skärgård
Småskär i Luleå skärgård

Gästhamnen på Småskär

Förtöjning: Flybrygga/boj.
Hamndjup: 2,5 m
Hamnplatser: 17 gästplatser 
Hamnservice: Grillplatser, toalett, sophantering, och bastu.
Gästhamnsavgift: 100 kronor per dygn. Swisha till: 123-0190413 vid angöring och märk betalningen med båtens namn och ö.
Övrigt: Luleå kommun har 2 uthyrningsstugor på Småskär.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.47832, 22.717661 

 Turbåten M/S Laponia anlöper Småskär under sommaren. Turlista hittar du under vår startsida. Från Södra Hamn i Luleå är det ca 18 nm ut till Småskär.

Stugvärdar på Småskär

Mellan 20 juni och 14 augusti finns det hamn- och stugvärdar på Småskär som hjälper till med det mesta. Stugvärdarna ser till att du kommer till rätta i stugan, håller rent och snyggt kring området.

Värt ett besök är kapellet som är från 1720 och det äldsta i skärgården.
Småskär är en omväxlande ö med många vikar, gammelskog, klipphällar, tjärnar och i övrigt en intressant natur.
Det finns ett 90-tal fritidshus på Småskär, främst i Bullerhamnsviken, Bolinsviken och i området runt Kyrkviken. I omedelbar närhet till Småskär ligger också öarna Klyvan och Finnskär.

Kyrkviken på Småskär

Under 1600-talet började borgarna i Luleå att nyttja Småskär för fiske. Drottning Christina gav 1652 Småskär i gåva till borgarna i den nybildade Luleå stad (1621).

Redan på 1720-talet byggdes ett kapell på Småskär - det första i skärgården. Kapellet byggdes i den vik som kom att kallas Kyrkviken. Det ursprungliga fiskeläget låg troligen på denna plats - idag står de gamla sjöbodarna en bit upp på land. På några av dem finns inristningar från 1700-talet.

Kyrkhelger på Småskär

Två söndagar under juli anordnar Luleå församling gudstjänst i det gamla 1700-tals kapellet på Småskär i Luleå skärgård. Kyrkhelger har blivit till stora folkfester i skärgården då stugägare och besökare samlas till gudstjänst med kyrkkaffe i det fria. Filmen är från en kyrkhelg i 2015.