Seglarfest i Luleå

Bottenhavsregatta den 7,8,9,10 juli 2004 I juli i år inviteras Bottenhavets seglare till seglarfest i Luleå. Då ska Luleå Segelsällskap fira sitt 120 årsjubileum och bjuder in alla seglare i Bottenviken till en seglarfest under tre dagar. LSS står i år som arrangör av den över 80 år gamla Bottenhavsregattan som Bottenhavsseglarna varje år arrangerar tillsammans med segelklubbar i Bottenviken.

Seglarfest i Luleå

Bottenhavsseglarna är en samarbetsorganisation för alla klubbar längs kusten från Sundsvall i Sverige till Kristinestad i Finland. Kuststräckan runt Bottenviken omfattar i dag ca. 50 segelklubbar. Bottenhavsseglarna är en gammal organisation som varje år arrangerar Bottenhavsregattan. Bottenhavsregattan är den stora regattan som längst arrangeras här uppe i norr. Den första skrivelsen om Bottenhavsregattan är så långt tillbaka som till början av 1920 talet. Uppehåll har endast varit under sista världskriget. Sedan 70-talet har organisationen arrangerat regattasegling varje år och arrangemanget har växlat mellan finska och svenska segelklubbar. I fjol var det Wasa Segelförening som stod som arrangör och nästa år är det Kemi Segelsällskap som kommer att arrangera regattan.

Men i år är det Luleå Segelsällskap som är arrangör. Arrangemanget kommer att genomföras från LSS klubbstuga på Likskär och det kommer att bli sex bankappseglingar och en distanssegling (30NM). Programmet för seglingarna är nu klar och på kvällen onsdagen 7 juli går startskottet för den första seglatsen.