Seskar-Furö i Haparanda skärgård

Seskar-Furö är en del av Haparanda skärgårds nationalpark. Ön har facinerande skogsmiljöer som domineras av tall. Huvudsakligen utgörs den av naturskog som endast i liten utsträckning är påverkad av människan. Seskar-Furö är en av öarna där Robinson 2021 spelades in.

Seskar-Furö i Haparanda skärgård
Haparanda skärgård

Gästhamnen i Seskar-Furö

Förtöjning: Naturhamn
Hamndjup
Hamnservice
GPS-koordinater (lat, lon):
65.650101, 23.768492

Innanför norduddens västra strand finns stora sanddyner. På ömse sidor om udden sträcker sig fantastiska badstränder. Öster om fskestugorna som finns på ön ligger fornlämningar, bland annat en labyrint. Från Haparandahamn är det 9,4nm och från Seskarö 12,9nm ut till Seskar-Furö.

Under 2020 spelades TV-programmet Robinson in på Seskar-Furö. Här var "Lag syds" läger i Robinson serien. Seskar-Furö ligger i Haparanda skärgård, Norrbottens yngsta nationalpark och den enda som ligger i den norrbottniska skärgården. I samband med inspelningen gavs dispens från vissa av nationalparksföreskrifterna. Naturvårdsverket, som är markägare i nationalparken, beviljade markupplåtelse för de läger som anordnades.

Länsstyrelsen har genomfört tillsyn för att säkerställa att dispensens villkor har uppfyllts. Tillsynen resulterade i att inga anmärkningar fanns att göra, villkoren var uppfyllda och regler och föreskrifter har följts.

Halsön-Kallskär i Kalix skärgård är den andra av öarna där Robinson 2021 spelades in.

Avståndstabell i distansminut Haparanda skärgård

Skall du vidare ut i skärgården? Kanske till Haparanda Sandskär eller Seskarö? Vill du veta hur långt det är i nm från Seskar-Furö?
Våra avståndstabeller visar hur långt det är mellan olika besöksmål i Haparanda skärgård. Tabellen visar inte alltid kortaste avstånd. Under mätning har vi följt leder där dom finns. Se tabellen som ett hjälpmedel för att beräkna ca avstånd när du är ute och seglar från ett besöksmål till ett annat. Avstånden är i nautisk mil (nm, även benämnd distansminut) där 1 nm är 1852 meter. 

Bastutur till Seskar-Furö

En kvällstur som bjöd på sinnlig vederkvickelse i bastun, en kvällsmåltid och ett smakprov på vår unika skärgård. Vid kajen i Haparandahamn väntar skepparen på båten M/S Bosmina II, med varmt kaffe och en läcker löjromssmörgås. Vi studerar sjökortet innan det är dags för avfärd mot Seskar-Furö.

Det finns mycket att se under färden. Vi passerar små och stora öar som en gång formats av inlandsisen. Vår skeppare och värd delar engagerat med sig av sina kunskaper om naturen.

Han varvar med berättelser om egna äventyr och historier om gamla tiders smuggling i skärgården. Bland annat hur tullaren Linden jagade den kände storsmugglaren Mabou Erkki.

Läs mer om "Smugglarnas skärgård" och Mabou Erkki-»

Vid laxfiskaren Ove Medströms fiskeläge är det dags att gå iland. Vi gör en promenad för att se lite av öns märkliga natur. Här finns tallskogar med urskogskaraktär som delvis är svårt stormskadade, liksom väldiga sanddyner.

Bastun är redan varm. Det sjuder från bastustenarna och bastukvastarna svingas flitigt. Emellanåt tar sig skaran ett svalkande dopp i havet.

Efter bastubadet är aptiten på topp. Nu väntar en festmåltid uppdukad på bastuns veranda. Lax som varmrökts med enris, potatis, grönsaker, öl, läsk havtornskräm med gammeldags gräddmjölk och en kopp kaffe. Det är bara att njuta av kvällen när skärgården är som allra finast.