Se över era förtöjningar i höst

För några dagar sen varnade SMHI för mycket hårda vindar i Bottenviken. Vattnet minskade med ca 1 meter över natten och det kan skapa problem och skador på båtar som ligger förtöjd intill en fast brygga.

Se över era förtöjningar i höst

Nu är det inte sista gången det kommer att blåsa i höst och kollar man på bilden är det ett typisk exempel på vad som kan ske om man ligger vid en fast brygga. Peken på bilden håller upp förskeppet ett par decimeter från normal vattenlinje vilket kan åstadkomma skador på båten.

Så var vaksam utöver hösten och se över era förtöjningar. Kolla också vindriktningen, blåser det hård nordlig vind minskar vattnet i Bottenviken.

Ladda ner appen VIVA (Vind och vatteninformation) från Sjöfartsverket. ViVa ger dig information om väder, vind och vatten just nu. Sjöfartsverket och SMHI har över 100 väderstationer runt Sveriges kust. Mätstationerna ger information om vindhastighet, vindriktning, vattenstånd, vattenström, vattentemperatur, vattnets salthalt och densitet, lufttryck, luftfuktighet och lufttemperatur och sikt.

Läs mer om VIVA här-»

SMHI observationer och prognoser för vattenstånd och vågor-»