145 000 svenskar har räddat någon med en livboj

Åtta av tio svenskar vet hur man använder en livboj och mer än varannan har någon gång testat att kasta den, enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Uppskattningsvis 145 000 svenskar har också använt en livboj för att rädda någon ur vattnet. För att uppmärksamma livbojen och inspirera människor att upptäcka havet, lanserar nu Trygg-Hansa en dokumentär kortfilm av Göran Hugo Olsson som handlar om fyra människor som aldrig tidigare mött havet.

145 000 svenskar har räddat någon med en livboj

I Sverige finns över 80 000 Trygg-Hansa livbojar utplacerade vid bland annat vattendrag, sjöar och hav. I en ny undersökning* från Trygg-Hansa svarar 80 procent att de vet hur man använder en livboj och två procent uppger att de någon gång räddat en annan människa med hjälp av en livboj.

– Det betyder att ungefär 145 000 personer har använt sig av en livboj för att rädda en annan människa ur vattnet, det visar vilken stor betydelse Trygg-Hansas livboj har för vattensäkerheten i Sverige. Vi vill att så många som möjligt ska veta hur livbojen fungerar och i en nödsituation ska man aldrig tveka att använda livbojen, säger Anna Svärd, CSR-ansvarig på Trygg-Hansa.

Trygg-Hansa började placera ut livbojar redan 1954 och sedan dess har över 200 000 livbojar satts upp vid svenska vatten. Varje år uppmanar också Trygg-Hansa allmänheten att höra av sig om man upptäcker platser där det skulle behövas en livboj, eller om det finns livbojar som är trasiga och behöver bytas ut.

Dokumentärfilm om att upptäcka havet
Åtta av tio svenskar uppger att de kommer att tillbringa tid vid eller i närheten av vatten i sommar, men långt ifrån alla har upplevt havet. Nu lanserar Trygg-Hansa den dokumentära kortfilmen ”Vi som aldrig mött havet” för att göra människor uppmärksamma på havets och livbojens betydelse vid svenska vatten. ”Vi som aldrig mött havet” är en kortfilm av den prisbelönte regissören Göran Hugo Olsson. I filmen får tittarna se reaktionerna hos fyra människor i olika åldrar som aldrig tidigare upplevt havet och som får upptäcka dess storhet för första gången.

I kombination med den dokumentära kortfilmen lanseras även en instruktionsfilm där man på ett enkelt sätt kan lära sig att kasta och använda livbojen.

Vi som aldrig mött havet:

Instruktionsfilm om hur man kastar livboj