Kluntarna fiskeläge i Luleå skärgård

Vi besöker Fiskehamnsviken, fiskeläget på Kluntarna och strosar runt ett tag bland fiskarbodarna som numera är sommarstugor.

Kluntarna fiskeläge i Luleå skärgård
Kluntarna fiskeläge i Luleå skärgård

Gästhamnen på Kluntarna fiskeläge

Förtöjning: Privata bryggor.
Hamndjup: 1,5 m
Hamnplatser: -
Hamnservice: -
GPS-koordinater (lat, lon):
7278053, 1814905

Övrigt: Gammalt fiskeläge, strövstigar, turbåt (angör Storviken).

Kluntarna fiskeläge

Det är vackert och rödmålat. Men folktomt och öde. Nästan inga båtar. Nästan inga människor. Båtfolket besöker sällan fiskeläget. I stället åker man till Storviken norr om Fiskehamnsviken där kommunen har byggd både bastu och uthyrningsstugor.

Fiskeläget har främst brukats av bönderna från Hindersön. Bönderna flyttade ut hit vid islossningen och hade kor med sig till ön under sommaren. Bönderna blev på ön till isen la sig. Under sommaren fiskades lax med storryssjor och strömming med skötar. På hösten fiskade man löja. Vid vattnet i Fiskehamnsviken ligger sjöbodarna där fisken togs om hand.

Kluntarna fiskeläge

I dag är Fiskehamnsviken en idyllisk fiskeläge som absolutt är värd ett besök. Det finns inga gästhamnar. Fråga stugägarna om att få lägga till. Man kan också gå till Storviken (se Kluntarna) och promenera till fiskeläget. Det är inte mer än några hundra meter genom skogen.

Film från Kluntarna fiskeläge

Vi besökta Fiskehamnsviken, fiskeläget på Kluntarna sommaren 2012. Fiskeläget består av vackra sommarstugor. Här finns inga almänna bryggor.