Bondöfjärdens (Stenskär) naturreservat i Piteå skärgård

Ett besök i Bondöfjärdens naturreservat är en fin norrbottnisk skärgårdsupplevelse. Under sommarmånaderna färdas du enkelt med båt mellan öarna. Här finns artrika naturskogar att vandra i och gott om fåglar att spana på. På Stenskär breder mjuka sandstränder ut sig runt ön. En bastu finns sedan tillgänglig för den som vill avsluta dagen med ett värmande bastubad.

Bondöfjärdens (Stenskär) naturreservat i Piteå skärgård

På Stenskär finns ett fiskeläge med rödmålade fiskestugor som fortfarande används. Sommartid går det båtturer hit som bokas via Piteå kommuns turistbyrå. 

En resa långt tillbaka i tiden
Det är inte bara på senare år som människor börjat besöka öarna i Bondöfjärden. Öarna har varit av stort värde för tidiga jakt-och fiskesamhällen. Man vet att det fanns ett strömmingsfiskeläge på Stenskär redan så tidigt som på 1500-talet. Att idag gå på upptäcktsfärd bland de många fornlämningarna väcker många frågor om hur det var att leva här ute i skärgården. En gistgård är en träställning som fiskare använde för att hänga upp och torka näten på. Ställningarna stagades upp med stenar. Sådana gistgårdsrösen finns än idag kvar på flera av öarna i reservatet.

Besöker du Stenskär får du inte missa de många stenlabyrinterna. Norrbottens kustland är en av världens labyrinttätaste områden. Här är de extra tydliga och välbevarade. Traditionen kring labyrinter är tusenårig och vida spridd över världen, men varför de gjordes här kan ingen säga säkert idag. Kanske var det för att blidka vädrets makter eller bringa fiskelycka. Vad tror du själv?

Skärgårdens växter
Det utsatta läget på skärgårdsöar med tidvis starka vindar, stänk av saltvatten, is och stekande sol gör att det endast är tåliga växter som lever här. Gör en utflykt upp på öarna och kliv in bland gräset och buskagen. Alldeles invid stranden kommer du säkert träffa på det grova gräset strandråg samt den lilla strandvialen med sina vackra, lila blommor. Bottenvikens alldeles egna malört, Bottenviksmalört, går också att hitta här.

Fakta:

Bildat år: 1979, utvidgades 2007

Storlek: 92 kvadratkilometer, varav drygt 4 kvadratkilometer är land.

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Övrigt: Piteå kommun har turbåtstrafik till Stenskär sommartid.

Hitta hit:

Reservatet ligger cirka 10 kilometer sydost om Piteå.

Föreskrifter:

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

tälta
vandra
elda på anvisad plats
plocka bär och matsvamp
fiska och jaga i enlighet med gällande lagar 
Det är inte tillåtet att:

köra snöskoter på land
köra vattenskoter
skada växt- eller djurliv 
På öarna Lillhörun och Storhörun råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna.

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!