Mare Botnicum - Äventyr med Måsen

Måndagen den 5 maj 2003 invigdes EU-projektet ”Mare Botnicum - Kustliv i Bottenviken” vid en konferens på Haparanda Stadshotell. Syftet med ”Mare Botnicum - Kustliv i Bottenviken” var att dokumentera och skildra den unika men på olika sätt hotade kustkulturen i Bottenviken på svensk och finsk sida genom att intervjua, fotografera och filma kust- och skärgårdsbor - fiskare, båtbyggare, säljägare, sjömän, lotsar, tullare, smugglare och jordbrukare i både Finland och Sverige.

Mare Botnicum - Äventyr med Måsen

Detta har Boris Ersson och hans medarbetare gjort genom att segla med den 80 år gamla kosterbåten Måsen i Bottenviken och Kvarken. Det var med Måsen Boris Ersson började upptäcka kustbygderna och skärgårdarna för drygt 20 år sedan. Privata familjeseglingar utvecklades till att bli upptäcktsresor, och ett stort EU-projekt.

Nu har fem år gått och under tiden har både bok, radioprogram och fotoutställningar blivit till. Under våren 2008 har Boris Ersson klippt färdig en dokumentärserie på tre delar som kommer att visas i Kunnskapskanalen under hösten. Filmerna har fått titeln Vattnets vägar, De sista fångstmännen och Båtbyggarnas kust.

Lördag 20 september kl 20:00
Vattnets vägar

I alla tider har havet varit en väg mellan människorna, såväl på sommaren som på vintern. När filmaren Boris Ersson reser med kostern Måsen längs Bottenvikens kuster möter han allehanda människor som tillsammans berättar historien om livet vid kusten.
Han träffar fiskaren Lars Ökvist som plogar bilväg mellan Junkön och fastlandet, följer med isjakter ut i Luleå skärgård och besöker folkfesten Bothnialoppet, världens längsta skridskotävling. Genom Luleå hamn flyttar en sameby med renhjorden från skärgården, medan en annan sameby på Seskarö kompletterar sitt vanliga arbete med turism.
Han skildrar spåren av de gamla samerna - arkeologen Noel Broadbent har funnit spår av en över tusen år gammal samisk säljägarkultur - och besöker vår tids sjösamer i Tysfjord i Norge.
Han följer med isbrytaren Oden när den bryter isvägar i Bottenviken för malmbåtar som fastnat. Så kommer våren, isen släpper och solen börjar värma. Isblocken flyter ut mot havet på Luleälven medan människor samlas vid elden och sjunger vårsånger. 

Lördag 27 september kl 20:00,
De sista fångstmännen

Boris Ersson seglar längs Bottenvikens kust och lägger till vid fyren i Bjuröklubb. Här finns stenåldersfynd och en hälsning från en finsk säljägare som kom hit våren 1920. Boris Ersson hittar hans släktingar i byn Molpe på den finska sidan. Fisket och säljakten är delar av en urgammal kustkultur. Boris följer ett säljaktlag som är ute på jakt på gammalt sätt. Han följer också med några moderna fiskare ut med trålare, och skildrar "fiskekriget" i Haparanda skärgård - en flera hundra år gammal konflikt om rättigheterna till laxfisket i gränsområdet mellan Sverige och Finland.

Lördag 4 oktober kl 20:00,
Båtbyggarnas kust
 

En viktig del av den gamla kustkulturen i Bottenviken och Kvarken är båt- och skeppsbyggnadstraditionerna. Här byggs allt från allmogebåtar i trä till fritidsbåtar och fartyg i moderna material. I Luleå driver socialförvaltningen en verkstad där människor med olika problem ges meningsfull sysselsättning med att renovera gamla träbåtar. På den finska sidan av kusten finns några av världens främsta båtbyggare. Boris Ersson seglar längs kusten och besöker bland andra Leo Tervonen, som bygger en kopia av en gammal segelskuta i Kemi, och Jan Backman i Jakobstad, som bygger träbåtar lika vackra som gitarrer.