Vi bygger en navigationsdator

PC ombord är under stark utveckling. Efter flera år med bärbar PC och navigationsprogram har utvecklingen nu skapat förutsättningar för permanenta lösningar i båt. Argumenten har länge varit att datorerna inte klarar den tuffa miljön ombord med stötar och fukt samt att dom drar för mycket ström, men den tiden är nu förbi. Industrin har länge byggt tåliga datorer som står i tuffa utemiljöer och nu är de på full fart in i våra båtar.

Vi bygger en navigationsdator
Det här datachassit är gjort för båtar, bilar, maskiner och liknande. Tål höga temperaturer tuffa dammiga miljöer. Tillverkad av massiv aluminium profil med inbyggda fästvinklar för enkel montage.

I vår båt vill vi använda datorn först och främst till navigation. Marinelektroniken förenas nu mer och mer med datorer, och utvecklingen har bara startat. I dag kan man ansluta djup-, fart- och vindmätare, AIS, som ger andra båtars positionsangivelser, fart, kurs och andra viktiga data direkt presenterat i Ditt sjökortsprogram på skärmen.

Med barn ombord vill man kanske ha möjlighet att se TV, DVD filmer och spel. Själv vill man säkert kunna gå ut på nätet för att kolla mail, väderrapporter (här lägger vårt sjökortsprogram automatiskt upp vindriktning och styrka i form av pilar direkt på vår navigationsskärm) nyheter och väder. Med dagens snabba bredbandsuppkopplingar via 3G och bredbandsnät samt nätverk i många gästhamnar, är den möjligheten en realitet i dag.

Den lösningen vi har valt är baserat på samma komponenter som länge har varit använt i industridatorer. Vår lösning är totalt fläktlös, drar ca 1 amp (12watt) och har en flash disk helt utan rörliga delar. Allt byggd in i ett chassi tillverkad av massiv aluminium som tål höga temperaturer och tuffa miljöer. Chassiet har inbyggda fästvinklar för enkelt montage i till exempel i ett dolt utrymme eller stuvutrymme. Priset för hela datorn ligger strax under 9000 kronor inklusive Win XP Home Editition! (Bygger du själv ligger byggsatsen under 7000 kronor inklusive Win XP Home Editition).

Datorkomponenterna vi har valt:

Chassi

Vårt val av chassi är tillverkat speciellt för båt- och bilanvändning. Chassiet är tillverkad av massiv aluminium profil och har inbyggda fästvinklar för enkelt montage. Chassiet har utgångar för USB portar både i front och bakkant. I vår båt kommer datorn att placeras i ett dolt utrymme.

Moderkort

Vi ville ha ett riktigt strömsnålt moderkort och VIA Technologies hade ett modekort där processorn drar så litet som 1 watt! Problemet var att kortet var för litet (10 cm x 7.2 cm) att det inte gick i det chassi vi ville bygga vår dator i. Valet föll i stället på ett kort från Jetway (17 cm x 17 cm) med VIA chipset och med en processor som hade ett strömförbrukning på bara 6 watt (lika med 0,5 Amp.). Kortet är helt fläcklöst och har allt man behöver av in- och utportar. Upptill 6 USB portar, 1 Firewire 400 (bra för att ansluta videokamera), 1 seriell och 1 parallell port. Vidare har kortet uttag för PS2 mus, PS2 tangentbord, Lan port, VGA, S-video, och Audio portar mm. (Se teknisk info på kortet-»)

Nätaggregat

Till att driva datorn valde vi ett DC-DC nätaggregat som är speciellt framtagen för bil- och båt-använding. Nätaggregatet ger 90 watt och har ett brett spänningsområde från 6-24V. Vi återkommer till kortet senare i artikeln.

Hårddisk

Till vår navigationsdator valde vi en fläktlös SSD hårddisk (mest att likna vid ett Flashdisk). En traditionell hårddisk har hög energiförbrukningen, avger ljud och bidrar till en del värmeutveckling. SSD diskar drar max ~1Watt, avger ingen värme och har inga rörliga delar. Dom tål riktigt tuffa miljöer och är mycket snabba. Den fysiska storleken på diskarna är det samma som traditionella 2.5" diskar. Tyvärr är prisen per GB hög men priserna är på väg ner. Till vår navigationsdator valde vi en 30 GB SSD disk som räcker till både Windows XP, navigationsprogram, TV-kort, DVD program och drivare för bl.a. navigationsutrustning. Behöver man ytterligare håddiskplats för att tömma kamera och liknande kan man ansluta än extern disk eller ett flash-minne via några av USB portarna.

Vi bygger ihop datorn

Att bygga ihop en dator är inte så svårt om du har lite kunskaper. Är du helt novis kan du be leverantören om att leverera datorn färdig byggd till en liten kostnad. Dokumentationen som följer med moderkort och nätaggregat är bra och följer man instruktionen kommer monteringen att gå som en lek. Tyvärr var chassiet utan dokumentation men häng med vidare i artikeln så ser du hur vi bygger ihop komponenterna i chassiet.

På chassiets bottenplatta monteras moderkort och nätaggregatet i befintliga skruvhål. Bottenplattan är tillpassat det moderkortet (Mini-ITX) och nätaggregatet vi har valt.

Hur du ska gøra med kablarna som går från nätaggregat till moderkort är bra beskrivet, det samma med hårddiskkablarna och till extra USB portarna. Kontakterna är utformade så att man inte kan koppla fel. Moderkortet har 3 extra USB uttag (6 totalt) och i ett av dom anslöt vi en kabel till chassiets två extra USB portar som man kommer åt på baksidan av chassiet. USB portar bör man ha gott om. (TV-kort, extern DVD spelare, GPS puck, 3G kort, flash minne, mus och tangentbord, instrument mm.)

Audio utgångar på chassiets front- och baksida.

Nätaggregatet

Nu är det dags att konfigurera hur vi vill att datorn skall startas och stoppas. Det gör vi vid hjälp av jumprar/switchrarna på nätaggregatet. Från aggregatet går det två plus kablar (vit och röd) och en minus (svart) till batteriet. Den ena plus kabeln (vit) kan man dra till en brytare på navbordet. Vid hjälp av jumprar/switchar på kortet väljer vi att när vi bryter strömmen på den vita kabeln skall datorn stängas ner med det vanliga ”soft-stoppet” efter 5 sekunder och 5 watt strömmen brytas helt efter 2 timmar. (Exempel 3 på bilden ovan).

Vi vill ju inte att 5 watt strömmen skall vara påkopplad under tiden vi inte är i båten då kan batteriet tömmas helt. Från nätaggregatet går det en kabel till moderkortets on/off knapp. Aggregatet är också konstruerat så att om spänningen sjunker ner mot 11,2 volt stängs datorn automatisk av.

Montera allt i chassiet

Innan du monterar allt i chassiet bør du köra i gång systemet för att se om allt fungerar. Använd ett bil- eller MC batteri till att starta datorn, men se till att kablarna till batteriet anslutes rätt! Går datorn igång normalt är det dags att få allt på plats i chassiet. Det är trångt men med tålamod och försiktighet går det bra. Se bilderna av slutmonteringen.

Nödvändig kringutrustning

Det är en del kringutrustning vi inte har tagit med här. Tangentbord och mus, skärm mm.  Vad för tangentbord och vilka mus man vill ha är upp till hur du planerar att använda datorn. (motorbåt eller segelbåt) Det finns en uppsjö av lösningar. Trådlösa, vattentäta, tangentbord med innebygd styrplatta osv. Kanske väljer man en pekskärm i sittbrunnen och ett lite tangentbord och mus vid navigationsbordet. 

USB/Firewire uttag

När datorn placeras i ett dolt utrymme kan det vara svårt att komma åt USB portarna. Det kan man lösa med en USB-hub (drar ström) eller montera USB kontakter på en el-panel eller på en vägg.

Elfa har en uppsjö av olika kontakter både för vått och torrt miljö. På baksidan av kontakterna ansluter man en kabel (USB A-B kabel) till USB uttaget på datorn.

Datorn är färdigbyggd

Vi har installerad Windows XP, Avast antivirusprogram, navigationsprogrammet Transas Navigator med kartor, programvare för TV kort, DVD spelare, 3G och nödvendiga drivrutiner till kringutrustning (GPS puck, tagentbord och mus). Av hårddiskens totala kapasitet på 30 GB har vi kvar ca 22 GB. (I den sista artikeln våren 2009 kommer vi att montera datorlösningen i båten.)

Strömförbrukning

Vi startar upp datorn och navigationsprogrammet och mäter strömförbrukningen på 12 volt. Datorn dra ca 1 amp (12 watt). Vi provade med en 15,4" widescreen VGA skärm som gick på 12 volt och skärmen låg på en förbrukning på ca 1,2 amp. Totalt under 2,5 amp (30 watt) med skärm och dator. Inte illa!

Antivirusprogram

Skall du surfa i gästhamnen eller med 3G är ett antivirusprogram i datorn ett måste. På www.avast.com finns ett mycket bra och dessutom gratis antivirusprogram för privatanvändare. Välj svensk version.

Snabba upp datorn

Med enkla knep kan du göra datorn enda snabbare. Ta bort unödiga förinstallerade program, autostarthändelser och tjänster som körs i bakgrunden och som inte behövs.

Slutord

Jag har läst i olika forum på nätet och hört en del felaktigheter om datorer ombord. Ofta tycker man att priset blir högt med en marin skärm. Det är ju riktig. Skärmarna kostar uppemot 10-15000 om man vill ha en vattentålig pekskärm. Men en plotter i samma skärmstorlek kostar ofta mycket mer en både skärm och dator tillsammans. En annan felaktighet är strömförbrukningen. Stora plottrar drar ofta mer ström än en strömsnål dator. (Garmins 15" GPSMAP 5015 drar till exempel 60 watt och kostar 59 500:-) Flexibiliteten och användningsområdet hos en dator kommer en plotter aldrig i närheten av. Navigationsprogrammena för PC är oftast mer nogranna än på en plotter. Prisnivåer och uppdateringsfrekvensen på kartor är oftast bättre på en PC. Går datorn sönder är det ofta en billigt komponent som lätt kan bytas ut. Dyraste delen är som regel moderkortet och prismässigt ligger kortet långt under 2000 kronor.

Artikeln är från 2009.