När vädergudarna log

Under söndagen den 24 augusti fortsatte skärgårdsfesten på Västra Kajen i Piteå. Vädergudarna log och regnet slutade falla medan solen sken.

När vädergudarna log

Tage Öhlund satt troget vid sitt bord på bryggan och visade sin knopteknik, ett gammalt fint hantverk bland sjömän genom tiderna. Mellan sjöbodarna bjöd andra försäljare ut rökt fisk, broderier och stickad slöjd. De olika politiska partierna hade slagit upp tält där de sålde både guld och gröna skogar och löften om en bättre framtid för alla medan musiken ekade över hamnen och barnen fiskade i Gäddan Götes farliga fiskdamm.

Det mest dramatiska under dagen var när ett rykte spreds på kajen:
- Pite havsbads isbrytare var nära att gå på grund här utanför, men dom tog sig visst loss!

Festivalens amiral Elin Johansson med festens lustigaste hatt berättade om gångna tiders sjömän och deras sexuella liv på segelskeppen när de var ute på haven i långa tider. I föredraget som hölls i båtmuséet under titeln "Sex och synd på de sju haven" berättade Elin om längtan, prostitution i hamnarna och homosexuialitet på skeppen. Ibland gjorde nöden att en del sjömän hade sex med djur, vilket bestraffades med döden. När en matros ertappades med att ha sex med en gris, avrättades både mannen och grisen. Den som bröt mot den stränga moralen fick smaka på "kaptenens dotter" eller "den niosvansade katten", en piska som med några slag rev sönder skinnet på syndarens rygg. Att ge sjömännen usel mat var däremot inget brott för kaptener och rederier trots att skörbjuggen skördade många liv på segelskeppen. Livet var sannerligen inte så romantiskt som sjömansvisorna berättar.

Vad är det som surrar uppe i luften? Jo det är Alf Arne Harjo som flyger med sin radiostyrda helikopter och filmar och fotograferar festligheterna på Västra kajen.

På söndagskvällen bredde Karin Lindbäck och hennes medarbetare i fiket de sista räkmackorna, och hennes man Tomas cyklade runt på campingen och tog adjö av gäster som packade sina husbilar och husvagnar för att åka vidare till nya resmål.

- Det ska bli skönt med lite lugn nu, sa Tomas och torkade svetten i pannan. Nu kan Karin och jag börja planera vår egen semester. I mitten av september ska vi låna en husbil och åka längs den norska kusten och bara slappna av. Sen blir det dags att börja jobba med slalombacken som vi driver på vintern.

- Vilken fin skärgårdsfest vi fick i år också!