Lyskväll

I dag den 28/8 firar Sverige lyskväll (även kallat sommarsista eller stugsista) som är en relativt ung tradition för att ta farväl av sommaren. Lyskvällen firas traditionellt den sista lördagskvällen i augusti genom att man tänder eldar av olika slag längs strandkanten.

Lyskväll

Traditionen har rötter i Finland där det heter veneziansk afton vars syfte är att förena människor för att gemensamt ta avsked av sommaren.

Begreppet stugsista kommer också från Finland och handlade om att man eldade upp gammalt skräp vid stranden innan man lämnade sommarstället i slutet av sommaren och samtidigt åt man upp den mat man hade kvar.

I slutet av 1960-talet blev begreppet ”stugsistan” introducerat i Västerbotten. Sedan dess har traditionen fått ett allt fastare grepp bland stugägarna i kustområdena, vilka gärna lyser upp höstmörkret, minns den sommar som varit och längtar till den som kommer.

I Luleå firar Båtklubben Neptun ljushelgen varje år på Kallaxön. Längs stränderna när mörkret faller tänder båtklubben och stugägarna marschaller som ljuset upp sensommar kvällen. Mycket vackert att titta på. Lite vemodigt också – ett farväl till sommaren.