Södra porten till Piteå skärgård

Den höga klippan vid Bjuröklubb söder om Skellefteå har alltid varit en trygg plats för sjöfarare som sökt skydd i hårt väder. En av dem var prästen Olaus Magnus som skrev om Bjuröklubb under en sjöresa sommaren 1519. Här finns en rik historia.

Södra porten till Piteå skärgård
Fyren vid Bjuröklubb vakar över Skellefteås södra kust.

Stenåldersfynd visar spåren efter säljägare som levde här för över tusen år sedan. En del forskare menar att det kan ha varit samernas förfäder. På stranden vid Grundskatan finns spår av en säljägare från Finland som lade ut sitt namn på stranden med stenar. Texten lyder: “Karl Sebbfolk, Finland, 1920.”

Läs artikeln "Mannen som skrev sitt namn med stenar"-»

 

Se filmen: Mannen som skrev sitt namn med stenar

Jag går längs stranden vid Grundskatan några kilometer söder om Bjuröklubb och letar efter ett namn bland strandstenarna. Det är i slutet av november. De första riktigt kalla nätterna har kommit. Eftermiddagssolen värmer inte och jag huttrar i blåsen. Var är namnet?

 

Fyren vid Bjuröklubb vakar över Skellefteås södra kust medan fyren vid Pite Rönnskär ligger längst uppe i norr på gränsen till Piteås stora skärgård.

Wåga är en en kopia av en gammal säljägarbåt, som byggdes i Skellefteå och nu sköts av en lokal förening.

Evert Andersson arbetade tidigare som lotsbåtförare. Efter pensioneringen bor han och hustrun Ulla nästan hela året i stugan på Pite Rönnskär. “Abborren, siken, strömmingen, laxen. Varje fisksort har sin egen smak, det gäller bara att locka fram den”, säger Ulla. Stekta abborrbyxor med färsk potatis. Ullas strömmingsrullader. Och så kaffe med nybakad kaka med några av bären på ön: lingon, blåbär, tranbär, åkerbär, havtorn.

Kan man äta bättre? 

Texten i den här artikeln är hämtat från ett av våra 6 skyltar vi levererade till Västra Kajen.

Skylterna på Västra kajen

Bottenviken.se i samarbete med filmaren och journalisten Boris Ersson fick i uppdrag av Tomas Lindbäck på Västra Kajen i Piteå att ta fram skyltar som berättade om livet i skärgården och om Piteå som sjöstad i text och bilder. Vi gjorde 6 skyltar i 2011 (två på varje ram). Skyltarna är mycket uppskattat och står i dag på Västra Kajen. Nu kan du läsa historierna på skyltarna i form av artiklar. Första artikel ut är "Södra porten till Piteå skärgård".

Skyltarna hade följande tema:

  • Konst vid havet
  • En grav för rövare, båtar och sågverk
  • Båtmuseet vid Västra Kajen
  • Sista fiskaren på Stenskär?
  • Fiskeläget som blev sommarparadis
  • Södra porten till Piteå skärgård - Den här artikeln.