Isbanan och skoterleden till Hindersön öppnar i dag

I dag öppnades skoterleden till Hindersön och isbanan i Luleå rekordtidigt.

Isbanan och skoterleden till Hindersön öppnar i dag
Skoterleden från Hindersöstallarna till Hindersön.

Landgången ut till isbanan i Norra hamn är nu på plats flera veckor innan den vanligtvis brukar öppna. 
I fjol var isbanan klar kring jul och i år har de gynnsamma väderförhållandena med kyla och lite snö gjord att isen hunnit växa sig stark snabbt. I norra delen av isbanan är isen mellan 17 och 25 centimeter tjock.

Det samma med isen mellom Hindersöstallarna och Hindersön där skoterleden blev klar i dag, en månad tidigare än i fjol. Johnny Stålarm gick ut på sin Facebooksida för fyra dagar sen och varnade för öppet vatten och mycket sprickor på den is som ligger. Isen tjocklek var då mellan 5 - 7 cm och nu fyra dagar senare tack vara kylan den senaste tiden har den vokst till 12 - 16 cm!

Johnny, Sune, Bror- Einar, Eric och Leif stakade leden idag.

Johnny berättade til Bottenviken.se att fem man från Hindersön var ute och stakade leden idag och det är bra is, lite snö på isen och fina förhållanden. Vädret under arbete med skoterleden idag var bra, vindstilla men kallt, - 22 grader.

Isbrytarna står också redo vid hemmahamnen i Luleå. Is läggningen är tidligt i år och ifölje SMHI som SVT varit i kontakt med bedömde de att isutbredningen är lika stor som den svåra isvintern 2010/2011.

Läs också: Skoterleder i Bottenviken-»