Vårens första båttur - genom isen

Det är den 12 maj och isarna ligger fortfarande kvar på stadsfjärden i Luleå. Vårvädret har lyst med sin frånvaro och det är riktigt tjock is på många håll. Isbanan som kommunen har plogat och spolat under vintern har härdat isarna och håller ihop dem på fjärden.

Den 18 maj startar årets båtsäsong och i år behövs hjälp för att båtarna skall komma i sjön. Därför har Laponia kallat in hjälp från Sjöfartsverkets lotsbåt Pilot 757 för att bryta isrännor ut till det öppna vattnet och fram till turbåtsbryggan i Södra Hamn. 

Det kostar att hyra isbrytarna till den här sortens uppdrag. Därför hyrde man in den mindre lotsbåten Pilot 757 som klarade jobbet utan problem. I områden med lätt is åkte den med 8 knops fart. Utanför Södra Hamnkranen var isen så tjock att lotsbåten fick lov att backa och ta ny fart flera gånger. På kajen samlades nyfikna åskådare som följde lotsbåtens arbete. Till slut var den fasta isen krossad. Nu kan Laponias två båtar Symfoni och Laponia sjösätta till veckan. Visst var det ett fint vårtecken!