Sjöbjörnsträff 2019 i Kalix skärgård

Nu är det dags för ett nytt Sjöbjörnsmöte längst upp i Bottenviken. Små snipor tillverkade på 60-talet möts i Marahamn 20 juli för avfärd i konvoj mot Vassholmen och till Sommarfesten 2019 i Kalix.

Sjöbjörnsträff 2019 i Kalix skärgård
Sjöbjörnsträff 2019 i Kalix skärgård

Sjöbjörnsklubben har i området kring Kalix för närvarande 12 st Sjöbjörnar. Kalix har kommit att bli kanske den sjöbjörnstätaste orten i Sverige. På klubbens hemsida berättar klubben att man har en flagga. Detta är det enda attribut, som bekräftar någon sorts organisatorisk ordning. I övrigt finns inga formella "statuter" instiftade. Ingen ordförande, styrelse, ekonomi eller medlemsmatrikel, finns. Våra Sjöbjörnar är vårt intresse, vilket manifesteras med ett möte varje år. Då har vi så många Sjöbjörnar som möjligt liggande sida vi sida någonstans i skärgården medan vi festar lite och sjunger tillsammans:

"Sjöbjörn i mitt hjärta"
Solljuset stiger ur havet. Glittrar för stort och för smått. Tänk, vi har släppt på det kravet, att åka i båtar så flott. Färdas så mjukt över vattnen. Gungar och rullar så gott. En lovsång till Sjöbjörn i natten. Livskvalité har vi fått.

Sjöbjörn i mitt hjärta. Jag vill besjunga dig nu. O 11 eller 21:a, skärgårdens kung är ju du. Av båtar som finns här i världen, är du den båt som fått allt. Puttrar så gott över fjärden, i livets sötma och salt.

60-talsbåtar det har vi, glädje dom alla oss ger. Ut över fjärden så far vi, med ett stift eller fler. Veva, trycka på knappen, spelar inte nån´roll. Vi lyfter alla på hatten, för Sjöbjörnar är vår paroll!

Sjöbjörnsmöte 2019 på Vassholmen

På Vassholmen håller klubben Sjöbjörnsmöte för därefter avfärd i konvoj till Kalix småbåtshamn och Sommarfesten. Sommarfesten är Kalix största nöjessatsning, med en mängd aktiviteter i hela kommunen. Under veckans tre dagar långa final uppträder en mängd populära artister under Sommarfesten på Strandängarna i Kalix.

Fakta: Sjöbjörn är en 17 fots snipa med plastskrov. Byggdes på Bro Varv i Kristinehamn under 1960-talet, med början 1961. De drivs i regel med en- eller tvåcylindriga bensinmotorer, Albin 0 11 eller 0 21. Dessa motorer avger ett särpräglat puttrande ljud som ofta färdas långt över vatten. Toppfarten är strax över fem knop. Sjöbjörnsklubben hemsida: www.sjobjorn.nu