Rånön i Kalix skärgård

Ett skärgårdskapell får nytt liv. I Kalix skärgård ligger Norrbottens största ö, Rånön. Ön har från 1600-talet varit bebodd av bönder och fiskare. I slutet av 1960-talet flyttade den sista fastboende rånöbon och idag är ön ett fritidsparadis.

På ön finns ett bönhus som byggdes 1929-1930 av öborna, och som  sedan dess har varit en given samlingsplats. Bönhuset ägs av ättlingar till öborna och är omdöpt till Rånögården. Bönhuset har de senaste åren varit i behov av renovering. Medelene Johansson, en ung tjei från Kalix med rötter från Rånön driver ett spännande projekt tillsammans med flera av grannarna på ön: I sommar arbetar hon ideellt som projektledare i ett Mare Boreale-projekt med att renovera och rusta upp det gamla bönhuset. 

När vi besökte ön var renoveringen nästan klar och söndagen den 11 augusti öppnas dörrarna till en sommargudstjänst. I samband med gudstjänsten kan besökarna se en fotoutställning som består av Boris Erssons fototavlor från hans seglingar i Bottenvikens skärgårdar. I naturen utanför bönehuset hänger fotografier från träden, och ett unikt "Sjömärke" - en stång med bilder och berättelser om skärgården. I framtiden kanske det kommer att bli fler Sjömärken på olika öar och hamnar.