Klart för start av årets siklöjefiske

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat om ett tak på 700 ton i årets siklöjefiske. Siklöjan fångas för sin rom och fisket förvaltas i samråd mellan HaV och fiskets organisationer i Norrbotten med utgångspunkt i biologisk rådgivning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Klart för start av årets siklöjefiske
Klart för start av årets siklöjefiske

Årets rådgivning från SLU visar att beståndet är något större än genomsnittet för de tre senaste decennierna men att de senaste åren visar en negativ trend. Rådgivningen visar också att vikaresälens konsumtion avsevärt påverkar siklöjebeståndet vilket påverkar fisket efter siklöja. Men på kort sikt är det möjligt att bedriva ett fiske utan att riskera beståndets hållbarhet.

- Mot bakgrund av årets biologiska rådgivning bedömer HaV att det i år kan tillåtas ett begränsat fiske som är noga kontrollerat för att säkerställa beståndets bärkraft framöver och som i relation till beståndets storlek motsvarar förra årets fiskenivå, säger Martin Karlsson, utredare, enheten för fiskereglering, Havs- och vattenmyndigheten.

Utöver detta infiskningstak så har fiskets organisationer inom ramen för samförvaltningen beslutat att senarelägga starten för årets fiske samt att fiska färre timmar per dag än vad som är tillåtet enligt bestämmelserna.

Årets trålfiske efter siklöja startar söndagen den 29 september och bedrivs fram till den 31 oktober eller till dess att HaV stoppar fisket när den totala fångsten uppgår till 700 ton.

Siklöjan lever i stim och på sommaren är den spridd över större områden i främst Bottenviken men på hösten vandrar den in till norra Bottenvikskusten för att leka. Liksom för många andra fiskarter påverkas beståndets tillväxt starkt av tillgången till föda och av klimatfaktorer, vilket innebär att utvecklingen av beståndet varierar mycket från år till år.