Jopikgården får ny hyresgäst

Sedan februari har Jopikgården på Hindersön stått tom. Men nu kliver Luleå Archipelago Adventures AB in i lokalerna efter årsskiftet. ”Vi är väldigt nöjda med att ha hittat drivna entreprenörer som verkligen vill utveckla turismen i skärgården”, säger Ove Forsberg, avdelningschef Kulturarv, skärgård och turism, Luleå kommun.

Jopikgården får ny hyresgäst

Jopikgården ägs av Luleå kommun och i nära ett års tid har sökandet efter en ny arrendator av gården pågått. I går skrevs avtalet under av kommunen och Luleå Archipelago Adventures AB.


Eric Schlemme och Susanne Törnlind.

Företaget är en sammanslutning av Luleå Adventure och Lapland Archipelago Adventures med fem delägare; Susanne Törnlind, Ann-Kristin Andersson, Eric Schlemme, Shane Doolin och Mauro Marchesoni. Idag anordnar företagen bland annat hundspannsturer, snöskovandringar, fatbiketurer, trädcamping, båtutflykter och kajakturer.  

– Vi kommer erbjuda skärgårdsupplevelser i form av boende, mat, aktiviteter och event. Vi vänder oss till turister såväl som Luleåbor och företag, säger Susanne Törnlind, delägare Luleå Archipelago Adventures AB 

– Vidare kommer vi att ha ett hållbarhetsperspektiv på allt från människor till aktiviteter och vi kommer att följa de sex "Leave no trace"-principerna. Så långt som möjligt ska vi även erbjuda närproducerade produkter, säger Susanne Törnlind.

Företagets vision med Jopikgården är att den om fem år ett självklart besöksmål för internationella turister, Luleåbor och företag. De vill på sikt även utveckla verksamheten med fler boendealternativ.