Kallax fiskehamn med nytt landmärke

I 2002 bestämde man att i augusti varje år skulle det firas en internationell fyrdag i så många länder som möjligt. I 2003 firades fyrdagen på söndagen den 17 augusti.

Kallax fiskehamn med nytt landmärke
Anders Landelius, Thords Rutqvist och Stig Rutqvist.

Några dagar innan fyrdagen fick Kallax Fiskehamn ett nytt landmärke - ett hamnfyr som ett jubileumsmonument till hamnen som i år fyller 65 år. Den 14 augusti blev fyren monterad på piren i båthamnen. Bottenviken.se var på plats.

På den internationella fyrdagen skall fyrföreningar och myndigheter hålla så många fyrar som möjligt öppna för allmänheten så att man kan besöka vårt lands unika arv av fyrar. Samma helg hade även många av Sveriges radioamatörer bemannat flera svenska fyrplatser för den årliga internationella radioamatörweekenden från fyrar.
Sveriges Hembygdsförbund har beslutat utse den svenska fyren/fyrplatsen till årets byggnad i Sverige år 2003.

I fjol gjorde vi i Bottenviken.se en dokumentation över alla hamnar i Luleå kommun. Totalt 31 fritidsbåtshamnar blev fotograferade och beskrivna. Samtidigt sökte vi uppgifter om hamnarna och kontaktpersoner i hamnstyrelsen genom hemsidan och mailutskick. Thord Rutqvist som är hamnmästare i Kallax fiskehamnförening var en av många som tog kontakt. Genom honom fick vi korrekta uppgifter om Kallax Fiskehamn. Samtidigt berättade han om ett projekt som han var i gång med. Han skulle bygga ett fyr i miniatyr som senare skulle placeras ute på piren i fiskehamnen. Jag bad Thord om att kontakta mig när det blev dags för installation.

På torsdagen 14 augusti i år ringer en lätt stressed Thord och refererar till vår överenskommelse från nästan ett år tillbaka.
- Vill du ha bilder måste du komma nu, vi är på väg till fiskehamnen för montering av fyren och klockan 18.00 är vi på plats.
Jag tittar på klockan, den är 17.45. Här var det knappt med tid. Jag tackar för invitationen och kastar mig i bilen. 15 minuter senare är jag i Kallax fiskehamn.

När jag går ut ur bilen ser jag en liten öppen plastbåt som är på väg ut till piren intill fiskehamnen med en minikopia av ett fyr ombord.

Jag rusar ut på piren och möter tre karlar i full gång med att bära i land ett miniatyrfyr i delar: fyrkroppen, taket, fyrlampan och belysningen. Thord har med sig två medhjälpare. Det är Stig Rutqvist som är Thords bror och Anders Landelius. Både två har enligt Thord varit ett bra stöd i tillverkningen av fyren, både med idéer och nu med monteringen.

Stig som arbetar på Elcity hade ansvaret för elinstallationen och att få lamporna i fyren att fungera rätt.
Fyren är bygd i sektioner och nu ska den monteras samman på platsen. Thord är spänd på om allt kommer att fungera. Ljuset som ska indikera insegling med rött och grönt blev noga mätt på förehand med kompass och blinkanordning med färgat glas för sektorerna måste vara riktiga. Alla delar glider lätt på plats och en glad Thord monterar den sista delen - flaggstångsknoppen med pil som har stått på den gamla flaggstången i stugan!
Jag ser två små figurer liggande intill fyren och blir lite nyfiken på om de ingår i bygget.

- Ja, i sommar var vi ner till Höga Kusten och fick öga på de här två. Jag tänkte genast att dom var som gjorda för fyren så jag köpte dem för att pryda toppen.
Sedan stömmen blev påslagen åkte Stig Rutqvist ut med båten för att kolla om ljusanordningen blev riktigt monterad från sjösidan. Efter några finjusteringen var Thord nöjd och fästningen av fyren i det nya fundamentet kvarstod. Nu har fiskehamnen fått ett nytt inseglingsmärke, nästan på samma dag som den internationella fyrdagen!

Innan vi tog avsked lovade Thord att skicka mig några rader om hur idén till fyren kom till. Här följer hans egen berättelse:

Fyren i kallax Anno 2003

Fyrens tillkomst i Kallax fiskehamnsförening.

Det började med att Kallax blev utsedd till årets by år 2000 och blev tilldelad en summa pengar av Luleå Komun.
På ett möte med Kallax intresseförening bestämde vi att vi skulle bygga en välkomstskylt vid infarten till Kallax som på något vis skall ha anknytning till byn.
De som ville fick lämna in förslag på hur skylten skulle se ut.

Då funderade jag en hel del på detta och tänkte att en fyr skulle vara lite annorlunda men jag fick även en annan idé där man skulle ha en båt som tak över en strömmingstunna i trä viket det också senare blev.
Året innan hade jag blivit utsedd till hamnmästare i Kallax fiskehamnsförening och på hösten fick jag många gånger balansera ut på piren för att byta batteri i den blinklampa som stod där.

Detta medförde att jag började fundera på att dra ut vanlig el till blinklampan.
Det ena gav det andra och jag började fundera på att bygga en fyr ute på piren. Den första tanken var att bygga en minikopia av Germandö fyr eftersom Germandön tillhör Kallax.
Detta var en idé som jag talade om med många.

När det skulle firas nyår 2000/2001 skulle det ske i Kallax fiskehamn med en massa aktiviteter. Vi skulle bland annat gjuta stora obelixer i is, såna som Asterix har som stenar i den tecknade serien. Detta skulle göras i en 2 m lång plåtkorn som har stått på Kallaxön sedan slutet av 70-talet.

Det fanns från början 3 sådana rostfria plåtkoner på Kallaxön som Bo Jakobsson i Kallax hade fått tag på. Min far fick en, grannstugan fick en och en behöll han själv i deras stuga.
Min far(Arne Rutqvist) och grannstugans (Fridolf Svensson) byggde genast om dessa till utegrillar, men den tredje blev stående i nuvarande Tore Jakobssons stuga tills den plockades hem som gjutform till isen nyår 2000/2001.

Det visade sig sedan när gjutningen skulle ske att det var svårt att få detta tätt så det blev ingen gjutning, utan den blev stående där och det var då som Anders Landelius såg embryot av fyren framför sig.
Han framförde det till mig, men jag var då så inne på att göra Germandö fyr att det tog ett litet tag innan jag började se formerna för fyren.
När det sedan hade fått sjunka in i mina tankar började jag rita på fyren i det cad-program som jag har hemma och kom fram till att denna fyr kommer att bli mycket snyggare än Germandö fyr.

Ett problem var att få tag på själva lampanordningen till fyren samt att få till taket.
Jag pratade då med Holger Lindgren som hade arbetat vid sjöfartsverkets Deccastation i Kallax, och frågade om han hade några kontakter kvar där man kunde få tag i någon lampa. Detta var på våren 2001.
Sommaren gick och en dag när jag kommer in i mitt garage hemma på gården så ser jag att det ligger ett koppar tak med skorsten framför mig på golvet.
Jag frågar min bror om han visste vad det var. Det visade sig vara en gammal AGA fyr med brännare som Holger Lindgren hade varit förbi med, och den passade exakt till tak ovanför den rostfria plåtkonen om man bara fick igen skorstenshålet.

Jag ritade genast om ritningen på fyren så att den blev anpassad efter detta tak och som lock till skorsten ritade jag in ett lock med en vindvisare.
Sedermera blev det vinter och vi for ut till våran stuga på Kallaxön och tittade till den.
Under hösten hade våran flaggstång blåst av och fallit till marken. Grejerna låg utspridda , bland annat flaggstångsknoppen med pil som hade delat sig på hälften.
Jag såg genast att den där kan man nog använda till tak över skorstenen på AGA fyren.
Jag tog hem den till Kallax och det visade sig att den passade exakt, bara att löda fast.

Under sommaren 2002 försökte jag få tag i någon gammal fyrlampa som skulle monteras in under taket, men fick inget napp. Tiden gick och det blev åter höst och en massa balanserande ut till blinklampan för att byta batterier.
Då kom vi överens i hamnföreningen om att nästa höst skulle fyren stå färdig.
Vi bestämde oss för att gjuta ett fundament innan vårsolen hade smält bort isen i hamnen.
Detta utfördes av medlemmar i föreningen (Ordförande Stig-Anders Lindgren,
Per Lindgren, samt formbyggarna Göran Bäcktorp och Jan-Erik Hagnelöv).

Jag tog med detaljerna till fyren till mitt arbete på Notviksverkstan där vi har maskiner och duktigt tjänstvillig personal som kunde ställa upp på sin fritid och hjälpa mig med att få ihop fyren.
Flaggstångsknoppen löddes fast på taket samt lampskelettet tillverkades av Janne Nilsson även Göte Karlsson, Anders Svensson och Peter Esberg var inblandade.

När det var klar försökte jag få tag på färgat klart glas, rött och grönt, vilket visade sig vara omöjligt.
Jag försökte också få tag i ett stort glasrör på 40 cm men det gick inte heller.
Till slut anlitade jag Luleå Bilglas till att glasa in lampskelettet på samma sätt som de gör akvarier.
På plåtkonen behövdes endast en fläns skäras bort samt borra 4 fästhål vid marken, så var den klar.
Plåtkonen skulle sedan blästras och målas enligt ritningen. Detta gjorde Tommy Henriksson på Bläster o Lack i Luleå åt oss.

Dekormålning utfördes sedan av min sambo Kerstin Persson under sommaren 2003.
Nu återstod att få till en blinkanordning samt färgat glas för sektorerna.
Eftersom jag inte hade fått tag i något sådant var jag tvungen att bygga blinkanordningen själv. Jag fick hjälp från Teknikens hus (Gunnar Boström) att få tag i färgade filter rött/grönt, sådana som man har framför strålkastare på teatrar o dyl.

Efter vi satt ihop fyren hemma på gården skulle den få dekaler, detta fixade reklamcentra i Luleå (Kallaxbon Roger Kuurkio) åt oss.
Sedan kom min bror Stig Rutqvist som är delägare i Elcity på att fyrar brukar ha släpbelysning efter fyrkroppen ned mot marken, så det ordnade vi.

Det blev små halogenstrålkastare som är till för att sitta som belysning under vattnet i dammar.
Sommaren 2003 har varit alldelens för bra för att färdigställa fyren så när helt plösligt solen försvann en dag och det blev mulet upptäckte jag att det var mörkt på kvällarna och att fyren behövdes.
Jag pratade då med Anders Landelius och Stig Rutqvist som har varit ett bra stöd i denna tillverkning samt kommit med hjälpande idéer, att nu är det dags att färdigställa fyren.

Vi la då ned en kabel i vattnet från bryggändan till pirändans fyrplatå Ca 50 m och kopplade den till belysningen på bryggan som tänds när det blir mörkt. Runt kabeln klamrade vi fast en kedja för att den skall ligga säkert på botten. Detta skedde söndag 10 augusti.
Sedan var det bara att transportera ut fyren i delar med vår Kallaxbåt till fyrplatån, montera ihop och rikta in den enligt vädersträcken, borra fast den i betongen och koppla på strömmen.
Detta skedde den 14 augusti 2003 på kvällen.
Fyren till Kallax fiskehamnsförening var färdigställd!

Fakta:

Idé, design konstruktion
och projektdrivande: Thord Rutqvist Hamnmästare
Blästring, sprutmålning: Tommy Henriksson Bläster o Lack
Dekormålning: Kerstin Persson
Dekaler: Roger Kuurkio Reklamcentra Luleå
Inglasning: P.O Luleå Bilglas
Gassvetsning Lykta ramverk Janne Nilsson EuroMaint AB
Detaljer Lykta ramverk Peter Esberg, Göte Karlsson, Anders Svensson EuroMaint AB
Färgfilter fyrbelysning: Gunnar Boström Teknikens hus
Fyrtak (Aga fyr): Holger Lindgren
Rostfri plåtkon: Tore Jakobsson
Kedja till kabel: Anders Landelius. Landelius Symakeri Kallax.
Elinstallation i fyr: Thord Rutqvist
Elmaterial: Stig Rutqvist Elcity i Luleå AB
Tillverkning och gjutning fyrplatå: Göran Becktorp, Jan-Erik Hagnelöv
Stig-Anders Lindgren och Per Lindgren.
Framdragning av ström: Stig Rutqvist, Anders Landelius Thord Rutqvist.
Montage av fyr: Stig Rutqvist, Anders Landelius Thord Rutqvist
Medsponsor: Kallax Bygdegårdsförening.

Sektorer:

Lampa halogen 150W
Lyser 5sec starkt sedan 5sec svagt
Tänds när mörkret faller på
Släpbelysning Halogen 3x20W ljusöppning 40∞vinkel.