Liv och rörelse i Lövskärs fiskehamn

I vackert höstväder med strålande solsken ankommer fiskebåtarna Lövskärs fiskehamn från dagens ljöjfiske ute på Bottenviken. Samtidigt närmar sig slutet för på säsongen för fritidsbåtarna. När jag besökte hamnen i eftermiddags var det fullt av aktiviteter både bland fiskebåtar och fritidsbåtar.

Liv och rörelse i Lövskärs fiskehamn

Bilar med båtsläp stod i kö för att ta upp sina fritidsbåtar och på fiskebryggan låg fiskebåtar fulla med löja som var på väg in till klämning och rensning. Skränet från fiskmåsar och tärnor hördes på lång väg:
- Kraa! Här finns det löja! Krrraa!

Ljöjfisket i våra fiskevatten är i full gång sedan den 20 september och pågår fram till i slutet av oktober. Fiskarna åker ut vid fyratiden på morgonen och kommer in med fångsten vid klockan fyra-fem på eftermiddagen. Alla vi pratade med var nöjda med både fångst och väder.
En långtradare lastade skräpfisk som skulle till Finland som mat till minkfarmar. Föraren skrattade när jag tyckte det luktade fisk över hamnen. Han berättade att han var allergisk mot fisk och hoppades att han inte blev sjuk av stanken!

I hamnen var det stundtals kö vid båtupptagningsplatsen men många fritidsbåtar finns ännu kvar i sjön. Väderprognosen ser bra ut för hela veckan och kanske hoppas många på en sista tur innan man tar upp båten för säsongen. En strålande säsong går mot sitt slut och för många har det varit ett långt och fantastiskt båtår. Min första båttur startade den 16 april och får jag en båttur till så har min båtsäsong varat i 6 månader. Det är inte illa så långt uppe i Bottenviken!