En fri man

Nästa gång jag kommer till Tankar är det vinter. En oljetanker är på väg in till Yxpilahamnen i Kokkola. Lotsen Ilpo Fors som har vakt har följt tankern på datorskärmen en lång stund.

En fri man

En finsk isbrytare har hjälpt tankern genom isen fram till farleden. Nu är det dags för lotsarna att ta över och lotsa den in i hamnen.

Ilpo och lotskutterföraren Kenneth Bäckström går ner till den orangemålade lotsbåten som har namnet PILOT målat i svarta bokstäver på sidan. Den kraftiga dieselmotorn brummar igång och vi styr ut ur hamnen. På en del ställen måste vi bryta oss genom isen. När vi kommer ut mot havet ser vi tankern på avstånd. Intill den ligger en av isbrytarna som håller farleden öppen.

- Det här är mitt första skift på tre veckor, berättar Ilpo. Jag har just kommit hem efter en semester på 
Azorerna. Där var det 20 grader varmt och soligt väder. 
- Vad gjorde du på Azorerna? frågar jag.
- Nå, tittade i hamnen och fiskade lite, och pratade med sjöfolk. Det är intressant att se hur folk har det på andra öar.

Kenneth styr lotskuttern intill tankern. Under några sekunder går de båda båtarna intill varandra. Det känns lite farligt och jag tänker på hur det måste vara i hårt väder. Exakt i rätt ögonblick kliver Ilpo över till tankern, och så styr båtarna ifrån varandra. 
På vägen tillbaka ser jag siluetten av Tankar ute i isen. 
- Om du vill så kan vi ta en tur ut till Tankar med hydrokoptern, säger Kenneth.

Hydrokoptern är ett rödmålat underverk som går både på is och vatten, och som är konstruerad av en lotsbåtsförare i trakten. När vi kommer ut till Tankar ligger ön stilla och tyst. Inga fiskare. Ingen lotspersonal. 
Inga turister. Fyren blinkar automatiskt.
Vi klättrar upp i fyrtornet och spanar ut över horisonten. Ilpo Fors berättar att snart gör han sin sista arbetsdag som lots.

- Sen är jag en fri man, säger han med ett litet leende. Jag har arbetat på sjön i 40 år. Jag kan den här skärgården, sommar som vinter. Nu tänker jag göra annat. 
Jag tänker resa, se andra platser, gärna med varmare 
klimat.
- Har du ingen egen båt? frågar jag.
- Nej, svarar han. Jag har åkt båt så det räcker.