Gammal kärlek rostar aldrig

Det är i mitten av november och de allra flesta båtägare har lagt sina båtar i dvala över vintern. Ute är det mörkt och kallt, en typisk novemberdag. Men ute på Granudden i Luleå i en båtverkstad är det full fart med renovering av gamla träbåtar. Här håller Föreningen Allmogebåtar (FAB) till i varma lokaler som luktar trävirke från gamla båtar.

Gammal kärlek rostar aldrig

Vi fick ett samtal med en av medlemmarna, Tore Dahlberg, som berättade om föreningen och några av de båtar som medlemmarna renoverar.

Några dagar innan vi gjorde den här intervjun med Tore Dahlberg fick vi en pratstund med ordföranden Sven-Olof Hederyd som visade oss runt på området. I dag har Föreningen Allmogebåtar närmare 100 medlemmar, vissa aktiva och andra mer som stödmedlemmar. Föreningen har en imponerande samling träbåtar i diverse skick som ligger ute och inne i olika förrådstält. Båtarna är av olika åldrar och skick. Här fanns till och med en Nordlandsbåt som föreningen har hämtat från Norge.
FAB är en aktiv förening som träffas varje måndag och onsdag under vinterhalvåret. Båtar som är under renovering är indelade in i olika projekt som olika medlemmar har ansvaret för.

Ett spännande projekt är renoveringen av en gammal Holmströmsjakt byggd 1919 på Abrahamsson & Mobergs varv i Göteborg. Planen är att båten som bär namnet Madelon skall vara färdig till hundraårsdagen 2019. Båten kom till Luleå 1977 och FAB fick den i sin ägo i 2012. Läs mer om projektet under www.fablulea.se

Tore Dahlberg berättar för bottenviken.se om ett annat spännande projekt: Renovering av den gamla fyrplatsen på Germandön och arbete med att bygga en båthamn på ön. Inloppet är muddrat till ca 1,5 meter i år och ny bastu är byggd för besökare till ön. I hamnen kommer några av båtarna som föreningen renoverar att finnas. Båtarna får man hyra och segla i vattnen utanför fyrplatsen.