Varg tog älgkalv på Junkön

I dag öppnades isvägen till Junkön och i finvädret tog vi turen ut till ön för att kolla bilvägen.

Varg tog älgkalv på Junkön
Isvägen till Junkön 16 feb. 2021

På väg över isen träffade vi Lars Ökvist, yrkesfiskare och boende på Junkön som var och plogade isvägen med traktorn. Vi stannade för att prata en sväng med Lasse. Han berättade om fina isar med en tjocklek på ca 35-40 cm. Isvägen är kortare än i fjol då den gick en annan slunga.

Lasse berättade att han hade träffat på en älgkalv som var halvt uppäten, troligen av vargen som Norrbottens medier rapporterade om i går. Han var tvungen att avliva kalven som var såvitt i liv men i mycket dålig skick.

Ute på isen observerade vi några från samebyn som har sina renar i skärgården. De var ute med snöskoter och samlade samman ensamma rensdjur på isen strax innan land på Junkön.


Mycket snö vid solväggen på Junkön.

Sverigsradio berättade i går att Länsstyrelsen i Norrbotten misstänker att en varg rör sig i Luleå skärgård. Minst två renar ska ha blivit attackerade av vargen i närheten av Junkön.

DNA prov har samlats in och skickats på analys. Länsstyrelsen vet i dagsläget inte var vargen befinner sig.

Det är 25 år sen man observerade varg senast i skärgården.

Simmande björn i skärgård!

För några år sen var tre snickare på väg till Hindersön där de skulle reparera en vattenskada i köket hos yrkesfiskaren Johnny Stålarm. När de närmade sig det smala sundet mellan Lappön och Hindersön fick de syn på en björn som kom simmande i sundet!

Lär artikeln om björnen på Hindersön här-»