Rekord i allt för båtbranschen 2021

Båtsäsongen 2021 närmar sig slutet och Sweboat – Båtbranschens Riksförbund summerar bl a båtförsäljning, eftermarknad och servicebeläggning genom en stor branschundersökning, ställd till cirka 500 företag.

Rekord i allt för båtbranschen 2021

– Svaren från vår branschrapport visar på rekord inom i princip allt!, säger Mats Eriksson , VD i Sweboat. Efterfrågan på nya båtar har varit enorm och fortsätter att vara det inför nästa säsong också.

Branschföretagen uppger försäljningsökningar på mellan 20 – 40%. Samtidigt har vi även sett rekord i leveransförseningar, men dessa har vi nu kontroll på och de allra flesta har hunnit få sin nya drömbåt.

Den stora anledningen till förseningar har varit komponent- och materialbrist men båtbranschen är van vid att beställa i god tid inför säsong så vi har troligtvis drabbats mindre än andra likvärdiga branscher.

Omsättningen på begagnade båtar har ökat rekordartat som en följd av att alla inte fick tag i en nybyggd båt för leverans till denna säsong.

Vi ser ganska stora värdeökningar på många populära, inte allt för gamla båtmodeller men efterfrågan har varit stor även på väldigt gamla båtar.

– En gammal men välbyggd båt är det perfekta insteget för nya människor i båtlivet!, säger Mats Eriksson.

Rekordmånga har upplevt båtlivet för första gången denna sommar. I princip samtliga som svarat i branschrapporten uppger att de sålt båtar till många helt nya båtägare.

Det är väldigt roligt att vi lockar så många nya människor ut på sjön. Men det ställer krav på oss i båtbranschen, att vi lär ut grundläggande hantering av sin nya båt, trafikregler och hur man tar sig fram med hänsyn till andra på sjön.

– Köper du en båt av ett båtföretag så kommer du få en första genomgång av din nya båt. Köper du en båt av en privatperson är det inte alltid säkert att du får den grundintroduktion som behövs, lägger Mats Eriksson till.

Ladda ner branschrapporten 2021-»