MATRESAN - ny kokbok för det mobila köket!

En kokbok med över 90 recept och användbara tips för att laga mat på resande fot. Skriven av matkreatören och matstylisten Sanna, och med fantastiska bilder av fotografen Torbjörn, är "Matresan" den ultimata guiden för att skapa goda måltider på ett bekvämt sätt, trots ett begränsat kök.

MATRESAN - ny kokbok för det mobila köket!
MATRESAN - recept och tips för dig med mobilt kök. Foto: Torbjörn Lagerwall. Form: ArtIndustry

Den här boken är perfekt för alla som älskar att resa med båt, husbil, husvagn eller andra mobila kök och vill upptäcka nya smaker och rätter under sin resa. Matresan innehåller recept för allt från härliga frukostar till läckra middagar och desserter - allt utformat för att passa i det mobila köket. Att laga varierande och god mat kan vara en utmaning när köket är begränsat. Ofta måste man också spara på både vatten, gasol och plats i kylskåpet. Men det betyder inte att man måste avstå från att njuta av god och variationsrik mat. Idén kring boken kom utifrån Sanna och Torbjörns erfarenheter av att under många år resa både kort och långt med sin husbil.

– ”Första gången jag skulle försöka laga mat i ett litet kök var långt innan vi skaffade vår första husbil. Då spenderade vi en sommar i en gammal Chrysler och hade med oss ett litet bärbart gasolkök och en dunk med vatten. Sen köpte vi vår första husbil och insåg att här vill vi vara! Köket var litet med en tvålågig gasolspis och ingen ugn. Där började vår resa till att kunna laga bra och god mat på ett sätt som är hållbart i husbilen. Och då pratar jag hållbart utifrån att spara på vatten, disk och gasol, samtidigt som förvarings- och kylmöjligheterna är små. Det var en utmaning som jag kastade mig in i och sedan bara har fortsatt att utveckla genom åren”, säger Sanna Ohlander.

Boken innehåller förutom över 90 recept, en mängd tips och trix för att laga mat på ett effektivt sätt, maximera utrymmet i ditt lilla kök och planera dina måltider på ett smart sätt. Sanna delar med sig av sina bästa idéer för att använda de begränsade resurserna på ett optimalt sätt och skapa en härlig matupplevelse på resande fot. Förutom inspirerande bilder på mat är boken rikt illustrerad med foton från de resor som Sanna och Torbjörn gjort under sina år i husbil.

– ”Vi reser gärna norrut och har besökt Lofoten mer än en gång, vandrat till Kebnekaise och lagat mat i ösregn på stormköket. Cyklat längs med Luleälven och lagat mat med utsikt över berget Akka. Men vi har lika många gånger kört söderut för att äta ostron på stranden i Bretagne eller nyskördad majs i Slovenien. Vi har kört motorcykel på Färöarna och njutit av inhemsk mat hos lokalinvånarna men också njutit av en rykande färsk ostkaka på ett café i Småland. Resor och mat är för oss något som hör ihop. Oavsett om den lagas och äts i husbilen, på en klipphäll eller serveras oss på en restaurang”, säger Torbjörn Lagerwall.

"Matresan" är en måste-ha-kokbok för alla som älskar att resa och upptäcka nya smaker. Du hittar den på ohlalaproduktion.se och övrig nätbokhandel.

Så vem är då vi som skrivit den här boken?

Sanna Ohlander, matkreatör & matstylist. Har skrivit alla texter och recept i boken. Planerar det mesta av maten inför alla resor och lagar mycket av den på vägen. Logistisk planeringsnörd som vurmar för att kunna laga bra mat utan att låta den ta för stor plats. Älskar matiga sallader och whiskey.

Torbjörn Lagerwall, fotograf. Har tagit alla bilder från våra resor och på all mat till den här boken. Han ansvarar i stort sett alltid för den mat som läggs på grillen eller förbereds i röken. Är en smakguru utan dess like med stor kunskap om matlagning samtidigt som maten kommer sist på listan över saker att lägga sin tid på. Älskar sötsaker och whiskey.

Hösten 2017 skrev vi vår första bok – Husbilsboken, en bok för dig som är nybörjare på husbil. Och nu kommer vår kokbok Matresan – recept och tips för dig med mobilt kök.

Hoppas du blir inspirerad till att laga mat i ditt mobila kök!