Nord-Mörön i Piteå skärgård

Norra skärgården, ost om Trundön. Långgrund sandvik med enstaka klippor. Populär ankringsplats med fina badmöjligheter och idealiska strövområden. Erbjuder bra skydd för vindar utom för nordliga och västliga.

Nord-Mörön i Piteå skärgård
Nord-Mörön i Piteå skärgård

Gästhamnen på Nord-Mörön

Förtöjning: Naturhamn
Hamndjup: 
Hamnplatser:
Övrigt:
Eftersom det är långgrunt kan endast små båtar lägga till här. På ön finns flera fina badstränder och det är till dessa de flesta besökarna kommer. De långgrunda sandstränderna i vikarna erbjuder idealiska badplatser för småbarn.

Hamnservice: Grillplatser med enkla sittbänkar finns såväl i norra viken som på nordostsidan av ön.
GPS-koordinater (lat, lon):
65.34112, 21.897683

Numera finns en sandbank, Mörösanden, mellan det som tidigare var två öar, Möröskär och Nörd-Mörön, och man kan nu betrakta dem som en ö. Tidigare fanns fiskestugor på båda öarna. Öarna har även kallats Västra och Östra Mörön till 1928, då öarna inköptes av Rådman Johan O. Wallstén och kallades Rådmansö. (Gustav Bremback: På kryss i Piteå Skärgård.

På Möröskär finns fortfarande en stuga kvar, nu använd som sommarstuga, men bevarad i ursprungligt skick. Rester av ett tidigare, mycket vackert beläget fiskeläge finns på Möröskärs norra udde där änden på en nord-sydlig grusås stupar ner i havet.

Tillgänglighet/ Inseglingsinformation
Naturhamn. Eftersom det är långgrunt kan endast små båtar lägga till här.

Övriga allmänna faciliteter
Strövområden.

På ön finns flera fina badstränder och det är till dessa de flesta besökarna kommer. Grillplatser med enkla sittbänkar finns såväl i norra viken som på nordostsidan av ön. De långgrunda sandstränderna i vikarna erbjuder idealiska badplatser för småbarn.

Föreslagna förbättringar enligt översiktsplanen.
Angöringsplatsen på öns nordvästra sida kompletteras med stenkistor för att fästa brygga. Önskemål från Rosvik.