Fira vår svenska natur på Nationalparkernas dag

Tisdag den 24 maj firas Nationalparkernas dag. Som första land i Europa etablerade Sverige nio nationalparker år 1909. Antalet besök i Sveriges nationalparker ökade under pandemin och förra året upplevde cirka tre miljoner besökare våra nationalparker.

Fira vår svenska natur på Nationalparkernas dag
Naturreservat Haparanda Sandskär

Naturvårdsverkets årliga sammanställning visar att Sveriges nationalparker hade cirka tre miljoner besök 2021. 

- Trots en viss minskning totalt sett från året innan så ökade antalet besök i flera områden. Vanligtvis kan internationella besökare utgöra upp till 60 procent av de som besöker våra nationalparker, så inför säsongen 2022 kan besöken komma att öka ytterligare, säger Camilla Näsström, handläggare på Naturvårdsverket. 

Nyligen publicerad statistik för 2021 från SCB visar att 52 procent av befolkningen i Sverige varit ute i skog och mark varje vecka de senaste 12 månaderna. Det är en ökning från 33 procent 2019. 

Svenskarnas intresse för och närhet till naturen är även i fokus på Världsmiljödagen 2022 den 5 juni, som Sverige är värdland för. På temat ”En enda jord – att leva hållbart i samklang med naturen” kommer hundratals aktiviteter att genomföras i hela landet.  

Nationalparkernas dag

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år och är en minnesdag för skyddade områden i hela Europa. Den lanserades 1999 av Europarc-federationen för att fira skyddade områden i hela Europa och Europas första nationalparker – i Sverige.

Nationalparkernas historia börjar i USA 1872 med att området Yellowstone i Klippiga bergen skyddas som nationalpark. Den 24 maj 1909 följer Sverige efter som det första landet i Europa och inrättar nio nationalparker: Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Sonfjället.

Fyra nationalparker fyller jämnt 2022

Under 2022 firar fyra av våra nationalparker jämna år:

  • Muddus: 80 år 
  • Store Mosse: 40 år
  • Padjelanta: 60 år
  • Fulufjället: 20 år

Haparanda skärgård nationalpark är 27 år och Norrbottens yngsta (1995) nationalpark och den enda som ligger i den norrbottniska skärgården. Den största ön heter Haparanda Sandskär.

Nationalparker i Bottenviken

Nationalparker i Sverige är särskilt skyddsvärd natur som avsatts av svenska staten. Nationalpark är en kraftfullare men mindre flexibel skyddsform än naturreservat. I Bottenvikens skärgårdar har vi närmare 50 naturreservat.

Hela listan över nationalparker och naturreservat hittar du här: