Isbanan kan öppna rekordtidigt

Tack vare stadiga minusgrader och lite snö har isbanans is vuxit bra under förvintern. ”Det är inte långt borta med en öppning om man tänker på hur det ser ut just nu”, säger Andreas Fagervall, arbetsledare isbanan Luleå kommun.

Isbanan kan öppna rekordtidigt
Arkivbild.

Efter förra säsongens besvärliga isläge ser denna vinter betydligt bättre ut. I fredags stakades isbanan ut i Norra hamn och i skrivande stund provborras det vid Södra hamn.

– Vi verkar ha 15 centimeter nästan överallt så när som helst kan vi gå ut med våra maskiner och ploga. Även om det är lite snö vill vi ha bort den så att isen kan växa snabbare, säger Andreas Fagervall, arbetsledare.

Håll dig uppdaterad

Exakt när isbanan kan öppna är inte klart i nuläget, men när den gör det är det i första hand för promenader eller sparkåkning.

– När vi lägger ut landgångarna så är banan officiellt öppen, även om kanske inte hela sträckningen från hamn till hamn är klar, säger Andreas Fagervall.

Vill man hålla sig uppdaterad om isbanan kan man följa eller bara kika in på facebooksidan "Luleås isbana för rekreation och långfärdsskridskor" Länk till annan webbplats.. Där kommer uppdateringar göras när banan plogas, när sparkarna och eldstäderna ställs ut och annan nyttig info.

Källa: vartlulea.se, Luleå kommun.